Коропецька громада

Тернопільська область, Чортківський район

Право одного з батьків, який проживає окремо, на побачення з дитиною

Дата: 27.09.2022 11:56
Кількість переглядів: 235

Часто, після розірвання шлюбу у колишнього сімейного подружжя виникає спір щодо проведення часу з дітьми, того з батьків, що проживає окремо від своїх нащадків.

Фото без опису

У Сімейному кодексі України встановлено, що мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.

   Обов’язок брати участь у вихованні своєї дитини та право на особисте спілкування з нею має той із батьків, хто проживає окремо від дитини, а той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати в цьому.  

   Однак, на практиці, на жаль, батьки не можуть дійти самостійно згоди щодо участі одного з батьків у вихованні дитини. У такому випадку  порядок такої участі визначається органами опіки та піклування, виходячи з інтересів дитини.

Отже, для того, щоб вирішити питання встановлення порядку побачення з дитиною в досудовому порядку, тому із батьків, що проживає окремо від дитини, необхідно звернутися з заявою до служби у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини.

         До заяви необхідно додати: 

  • копію паспорта;
  • довідку з місця реєстрації (проживання);
  • копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності);
  • копію свідоцтва про народження дитини.

Після отримання заяви з додатками, працівник служби у справах дітей проводить бесіду з батьками, у разі можливості з іншими родичами дитини, а також звертається до соціального закладу та/або фахівця із соціальної роботи щодо забезпечення проведення оцінки потреб батьків з метою встановлення здатності матері, батька виконувати обов’язки щодо виховання дитини та догляду за нею.

До уваги беруться ставлення батьків до виконання батьківських обов’язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, стан здоров’я дитини, факти вчинення домашнього насильства стосовно дитини або за її присутності та інші вагомі обставини (п.73 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини).

За результатами проведеної роботи, служба у справах дітей складає висновок. З урахуванням такого висновку, рішенням районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади, встановлюється порядок побачення з дитиною того з батьків, який проживає окремо від неї.

Слід зазначити, що дане рішення органів опіки та піклування з цих питань можуть бути оскаржені до суду у порядку, встановленому законом.

Спори між батьками це завжди шкода дітям, оскільки вони однаково люблять, як маму так і батька. Крім того, слід нагадати, що набагато простіше буде вирішити такий спір самостійно за результатами домовленостей між собою. 

Результат таких домовленостей, також можна закріпити договором щодо здійснення батьківських прав та виконання обовязків тим з них, хто проживає окремо від дитини за спільною згодою. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

   Крім того, якщо все ж таки є питання, які самостійно важко врегулювати,   такий спір може бути вирішений за допомогою медіації, де будуть враховані інтереси та потреби дитини та кожної сторони, оскільки в медіації рішення приймається виключно сторонами медіації. За результатами домовленостей може бути укладено угоду (усно, письмово, нотаріально).  

МЕДІАЦІЯ це один із способів вирішення спору за участю медіатора, який завдяки своїм професійним навичкам, допомагає сторонам конфлікту досягти домовленостей з урахуванням інтересів та потреб кожної із сторін. Така процедура переговорів є добровільною, конфіденційною, структурованою.  

 

 У випадку необхідності  захисту Ваших прав та інтересів Ви можете звернутися до відділу «Монастириське бюро правової допомоги» Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (адреса: вул. Шевченка,12 А м. Монастириська,   2-й поверх, 4- ий кабінет. Графік роботи:  з 9-ї до 18-ї год., крім суботи і неділі. Контактний телефон: +38 03555 2 12 72) із заявою про надання безоплатної вторинної правової допомоги для здійснення представництва Ваших інтересів в суді 

                                                        

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь