Коропецька громада

Тернопільська область, Чортківський район

Придбати антибіотики в аптеках тепер можна за електронним рецептом

Дата: 17.08.2022 09:37
Кількість переглядів: 1720

Це перший крок у боротьбі з антибіотикорезистентністю, спричиненою нераціональним використанням антибіотиків без призначення.

Зараз запуск е-рецепту на антимікробні препарати відбувається в рамках перехідного періоду. Потрібно звернутись до свого сімейного лікаря, отримати електронний рецепт на діючу речовину та забрати ліки в аптеці.

Станом на сьогодні в нас ще перехідний період, тобто паралельно із електронним рецептом в нас діють і паперові. Лікарський засіб виписується за діючою речовиною, тобто за міжнародною непатентованою назвою і вже безпосередньо в аптеці пацієнту пропонують форми різних виробників.

Пацієнт обов’язково має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Якщо пацієнт не зареєстрований, то зробити це теж можна у сімейного лікаря.

Для пацієнтів це нововведення краще в тому плані, що вони не займатимуться самолікуванням. Пацієнт звернеться до лікаря, який прийме рішення про те чи треба застосувати антибіотик. Це нововведення активно функціонує із першого серпня і скарг немає. Сімейні лікарі в електронному варіанті виписують рецепти.

Нагадаємо, контроль відпуску антибіотиків необхідний, оскільки неправильне і надлишкове вживання протимікробних препаратів призводить до розвитку широкої резистентності – механізму, що знижує їхню ефективність, бо бактерії стають стійкими до деяких ліків, і це поступово ускладнює або унеможливлює протидію інфекціям.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь