Коропецька громада

Тернопільська область, Чортківський район

Неправомірно нарахований податковий борг: платити чи ні?

Дата: 16.06.2021 16:15
Кількість переглядів: 379

 

Фото без опису

До Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин В., якому податкова служба у незаконно нарахувала податковий борг в загальному розмірі понад 74 тис. грн., як власнику нерухомого майна – нежитлової будівлі (стайні).

Як вияснилося, податкова служба направляла Податкові повідомлення-рішення за адресою, за якою чоловік не проживає з 2001 року, тобто протягом 20 років. Те, що він проживає за іншою адресою підтверджується відмітками у його паспорті, а тому не знав про існування податкових повідомлень - рішень. Тому чоловік не погодився з таким рішенням податкової служби та вирішив звернутися за допомогою до правників.

Захищати права клієнта у суді місцевий центр уповноважив адвоката системи Безоплатної правової допомоги Ярослава Дядика.

Адвокат звернувся з адміністративним позовом в інтересах клієнта центру  до Тернопільського окружного адміністративного суду щодо скасування податкових повідомлень-рішень, де доводив, що згідно правового висновку Верховного Суду від 01.10.2019 року у справі №0340/1905/18 року, особи звільняються від сплати податку за нерухоме майно, що використовується у сільськогосподарській діяльності за умови, що дана особа є суб’єктом підприємницької діяльності

Ч. 2 ст 122 КАС України передбачено, що для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Адвокат обґрунтував позов до суду тим, що відповідно до п.п. ж п. 266.2.2 ст. 266 Податкового кодексу України, не є об’єктом оподаткування будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу «Будівлі сільського господарського призначення, лісівництва та рибного господарства (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Чоловік використовував будівлю для вирощування птиці для власних потреб, що підтверджується довідкою старостинського округу. Дана будівля була передана йому  в рахунок майнового паю а Аграрному господарстві.

Відповідно до класу «Будівлі сільського господарського призначення, лісівництва та рибного господарства (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, цей клас включає будівлі  використання в сільськогосподарській діяльності, наприклад: корівники, стайні, кінні заводи, собачі розплідники, птахофабрики, зерносховища, склади та надвірні будівлі, підвал та ін.

                А також адвокат звернув увагу на те, що відповідно до рішень сільської ради про встановлення податків на 2017 та 2018 рік пенсіонерів було звільнено від сплати податків за об’єкти не житлової нерухомості.

На підставі наданих доводів адвоката, відповідач відкликав оскаржувані податкові повідомлення-рішення, відповідно суд своїм рішенням закрив провадження у справі.

У випадку необхідності роз’яснення чинного законодавства з метою захисту Ваших прав та інтересів Ви можете звернутися до відділу «Монастириське бюро правової допомоги» Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Адреса: вул. Шевченка,12 А м. Монастириська,   2-й поверх, 4- ий кабінет.

Графік роботи:  з 9-ї до 18-ї год., крім суботи і неділі.

Контактний телефон: +38 03555 2 12 72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь