Коропецька громада

Тернопільська область, Чортківський район

Соціально-правова допомога тим, хто готується стати мамою

Дата: 27.01.2022 11:21
Кількість переглядів: 320

Право непрацюючих жінок на допомогу у зв'язку

з вагітністю та пологами

 

Непрацюючі жінки та жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності також мають право на державну допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у розмірі 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць.  

Розмір прожиткового мінімуму відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" для працездатної особи станом на січень-червень 2022 - 2481 грн; липень-листопад 2022 - 2600 грн; грудень 2022 - 2684 грн.

    Куди звертатися для отримання такої допомоги?

З метою отримання державної допомоги у звязку з вагітністю та пологами, необхідно звернутися до управління соціального захисту населення через центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання та подати такі документи:

  • заява, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
  • листок непрацездатності – видається жіночою консультацією, в якій вагітна стоїть на обліку;
  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • довідка з банку про відкриття рахунку для отримання соціальних виплат;
  • довідка з органу соціального захисту населення про те, що допомога за місцем реєстрації не призначалася (якщо подається заява за місцем фактичного проживання);
  • трудова книжка;
  • рішення про усиновлення чи встановлення опіки для осіб, які усиновили чи взяли під опіку дитину.

Слід зазначити, що заяви з необхідними документами для призначення соціальної допомоги приймаються від заявників органами соціального захисту населення районних держадміністрацій лише у разі надіслання їх поштою або в електронній формі.

Умови надання і тривалість виплати допомоги

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше шести місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, і виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів (ст.8 ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»).

Зазначена допомога обчислюється сумарно та надається жінкам у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Особам, які усиновили або взяли під опіку дитину протягом двох місяців з дня її народження, допомога призначається за період з дня усиновлення чи встановлення опіки і до закінчення строку післяпологової відпустки.

За період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У випадку необхідності роз’яснення чинного законодавства з метою захисту Ваших прав та інтересів Ви можете звернутися до відділу «Монастириське бюро правової допомоги» Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

  Адреса: вул. Шевченка,12 А м. Монастириська,   2-й поверх, 4- ий кабінет.

  Графік роботи:  з 9-ї до 18-ї год., крім суботи і неділі.

  Контактний телефон: +38 03555 2 12 72.

  Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь