Коропецька громада

Тернопільська область, Чортківський район

Права донорів в Україні

Дата: 16.06.2021 16:12
Кількість переглядів: 319

Фото без опису

 

Стати донором крові  - почесна місія, яка може врятувати не одне людське життя. 14 червня – Всесвітній день донора крові, яке відзначається у всьому світі та координується Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові. Державою передбачені права та пільги для донорів крові та її компонентів.

Донором може стати кожен дієздатний громадянин України, віком від 18 років, який пройшов медичний огляд, та в якого відсутні медичні протипоказання. 

Держава гарантує захист прав донора крові та/або її компонентів, захист його здоров’я, а також компенсує йому витрати, пов’язані з донорством, і заохочує добровільне безоплатне донорство.

Донори крові та/або її компонентів захищені державою та мають права:

1) отримати правдиву та своєчасну інформацію про стан свого здоров’я, пов’язану із здійсненням донорської функції;

2)  за бажанням популяризувати добровільне безоплатне донорство, долучившись до  діяльності громадських організацій;

3) мати правовий захист від будь-яких форм дискримінації за станом здоров’я;

4) у разі заподіяння шкоди здоров’ю під час здійснення донорства, вимагати її відшкодування.

Звільнення від виконуваної роботи у визначені дні. Працююча особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації у дні медичного обстеження та дні донації крові та/або її компонентів.  Роботодавець зберігає за цим працівником  середній заробіток за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу.

Якщо у день здійснення донації, працівник виконував свою роботу або проходив службу, то за згодою керівництва установи,  командування військової частини,  йому за бажанням надається інший день відпочинку із збереженням середнього заробітку або ж приєднується до щорічної відпустки.

Донорам безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу.

У разі донації крові та/або компонентів крові у період щорічної відпустки така відпустка продовжується на один день.

Допомога по тимчасовій непрацездатності у зв’язку із захворюванням у розмірі 100 % середньої заробітної плати донора виплачується протягом року тим особам, які протягом року безоплатно здали кров та (або) її компоненти у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює чотирьом разовим максимально допустимим дозам. 

Донори - здобувачі вищої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти у зазначені дні звільняються від занять, а військовослужбовці строкової служби та курсанти закладів військової освіти - від несення нарядів, вахт та інших форм служби.

У  випадку безоплатної донації у кількості двох разових максимально допустимих доз надається право на одержання грошової допомоги у розмірі 25 %  встановленої у закладі освіти стипендії протягом шести місяців після здачі крові та (або) її компонентів. Дана допомога виплачується за місцем навчання чи проходження служби донора за рахунок коштів відповідних місцевих програм з розвитку донорства крові та компонентів крові.

   Статус  «Почесний донор України».

   Особи, які здійснили 40 безоплатних максимальних донацій або 60 максимальних плазмодач присвоюється статус Почесний донор України, видається посвідчення і вручається нагрудний знак "Почесний донор України".

   Почесні донори України мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

Пам’ятайте: одна донація крові здатна врятувати життя мінімум двом людям.

Детальніше про права та пільги донорів крові в Укра     їні можна дізнатися в ЗУ «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові»  або за посиланням:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/931-20#n252

У випадку необхідності роз’яснення чинного законодавства з метою захисту Ваших прав та інтересів Ви можете звернутися до відділу «Монастириське бюро правової допомоги» Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Адреса: вул. Шевченка,12 А м. Монастириська,   2-й поверх, 4- ий кабінет.

Графік роботи:  з 9-ї до 18-ї год., крім суботи і неділі.

Контактний телефон: +38 03555 2 12 72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь