Коропецька громада

Тернопільська область, Чортківський район

Як оформити земельну ділянку (пай) в порядку спадкування за  заповітом після прийняття спадщини?

Дата: 16.06.2021 16:10
Кількість переглядів: 424


 

Відповідно до статті 131 Земельного кодексу України, громадяни мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі успадкування.                     

Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті (ст. 1223 Цивільного кодексу України).

         Відповідно до статті 1225 Цивільного кодексу України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.          

З метою оформлення права на земельну ділянку (пай) в порядку спадкування за заповітом після подання заяви про прийняття спадщини до нотаріуса у строки та умови визначенні статтями 1268, 1270 Цивільного кодексу України та спливу шести місяців з дня відкриття спадщини, необхідно звернутися до нотаріуса для отримання про свідоцтва про право на спадщину.

 

Свідоцтво про право на спадщину видається на підставі заяви спадкоємців, які прийняли спадщину із долученням документів, а саме:

  • документи, що посвідчують особу (паспорт, код);
  • свідоцтво про смерть спадкодавця;
  • заповіт;
  • документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку (пай) (напр. Державний акт на право приватної власності на землю);
  • довідку про нормативну грошову оцінку земельної ділянки (паю) (довідку можна отримати у Центрі надання адміністративних послуг);
  • документи, що підтверджують родинний зв’язок спадкоємця із спадкодавцем для звільнення від сплати податку при успадкуванні (паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження, свідоцтво про одруження), якщо успадковують спадкоємці першої та другої черги споріднення визначенні статтями 1261,1262 Цивільного кодексу України. 

 

Нотаріус разом із  свідоцтвом про право на спадщину видає спадкоємцю Витяг з державного реєстру  речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень про реєстрацію права власності. Дані документи підтверджують право власності спадкоємця на земельну ділянку (пай).

Важливо! Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, ніяким строком не обмежена.

   У випадку необхідності роз’яснення чинного законодавства з метою захисту Ваших прав та інтересів Ви можете звернутися до відділу «Монастириське бюро правової допомоги» Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

  Адреса: вул. Шевченка,12 А м. Монастириська,   2-й поверх, 4- ий кабінет.

  Графік роботи:  з 9-ї до 18-ї год., крім суботи і неділі.

  Контактний телефон: +38 03555 2 12 72.

  Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь