Коропецька громада

Тернопільська область, Чортківський район

Особливості оформлення заповіту на земельні ділянки (пай)

Дата: 17.02.2021 08:46
Кількість переглядів: 1932

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті (ст. 1233 Цивільного кодексу України).

Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Право на заповіт здійснюється особисто. Вчинення заповіту через представника не допускається (ст.1234 Цивільного кодексу України).

Нотаріус посвідчує заповіт, який написаний заповідачем власноручно або за допомогою загальноприйнятих технічних засобів. Також на прохання особи нотаріус може записати заповіт з її слів власноручно або за допомогою загальноприйнятих технічних засобів. У цьому разі заповіт має бути вголос прочитаний заповідачем і підписаний ним (ст. 1248 Цивільного кодексу України).

Якщо у населеному пункті немає нотаріуса, заповіт, крім секретного, може бути посвідчений уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування (ст.1251 Цивільного кодексу України).

З метою посвідчення заповіту на майно, а саме земельні ділянки, жителі Монастириської територіальної громади можуть звернутися до державного чи приватного нотаріуса Монастириського районного нотаріального округу, а жителі Коропецької територіальної громади ще й можуть звернутися до уповноваженої особи щодо вчинення таких дій Коропецької селищної ради.

Для того щоб оформити заповіт необхідно надати:

  • документи, що посвідчують особу заповідача (паспорт, код);
  • паспортні дані фізичної особи, на користь якої заповідається майно (прізвище, імя, по батькові, дата народження);
  • документи, що підтверджують право власності на земельні ділянки (не обов’язково);
  • документ, що підтверджує сплату державного мита за оформлення заповіту.

При наданні даних щодо фізичної особи, на користь якої заповідається майно слід звернути увагу на правильність зазначення паспортних даних у заповіті.  

При посвідченні заповіту від заповідача не вимагається подання доказів, які підтверджують його право на майно, що заповідається (1.5. Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України).

Відомості про заповіти підлягають обов'язковій державній реєстрації у Спадковому реєстрі (п.8 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України).

Слід пам’ятати, що після оформлення заповіту майно залишається у власності заповідача.

Також після складання заповіту залишається право скасувати та змінити заповіт.  Кожен новий заповіт скасовує чи змінює раніше складений заповіт.  

Після оформлення заповіту нотаріус або уповноважена особа органу місцевого самоврядування видають заповідачу посвідчений примірник заповіту.    

          У випадку необхідності роз’яснення чинного законодавства з метою захисту Ваших прав та інтересів Ви можете звернутися до відділу «Монастириське бюро правової допомоги» Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Адреса: вул. Шевченка,12 А м. Монастириська,   2-й поверх, 4- ий кабінет.

Графік роботи:  з 9-ї до 18-ї год., крім суботи і неділі.

Контактний телефон: +38 03555 2 12 72.

Гаряча телефонна лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь