Коропецька громада

Тернопільська область, Чортківський район

Роздільне сортування сміття

Дата: 13.01.2022 15:19
Кількість переглядів: 362

Роздільне збирання відходів та сортування сміття. 
Питання поводження з побутовими відходами у всьому світі на сьогодні є одним з найважливіших на рівні держави. 

Першим етапом у поводженні з побутовими відходами є їх роздільне збирання, що передбачає розподіл відходів на різні компоненти.
Роздільне збирання побутових  відходів – це збирання побутових відходів за окремими компонентами з метою подальшої переробки та утилізації.

Щоб правильно сортувати побутові відходи, слід виконувати наступні кроки:
Окремо збирати органічні відходи і вторинну сировину.
Збирати та сортувати лише чисту сировину, тип якої ви зможете впевнено визначити – необхідно знайти на ній маркування (код переробки у трикутнику).
Всі побутові відходи слід ущільнювати, щоб вони займали менше місця.
Розмістити декілька компактних контейнерів для різного роду відходів вдома: скло – метали – полімери – упаковка типу Tetra Pak – папір.

ДЛЯ ЧОГО НЕОБХІДНО СОРТУВАТИ СМІТТЯ ТА ПОБУТОВІ ВІДХОДИ?

1. Зниження негативного впливу на навколишнє середовище. Будь-яка річ з часом стає відходом. Проте у виробництві нових речей можна частково або повністю використовувати матеріали зі старих виробів, таким чином зменшуючи загальну кількість відходів. При цьому знизиться вплив на довкілля, оскільки менше нової сировини необхідно буде виробляти.

2. Усунення небезпеки для людини та навколишнього середовища. Токсичні відходи можуть забруднювати повітря, грунти, поверхневі та підземні води. Тому при поводженні з небезпечними відходами необхідно приймати більш жорсткі природоохоронні заходи.

3. Можливість багаторазового використання відходів. Більшу частину побутових відходів складає тара, яку можна переробити і використовувати наново.

4. Економія коштів. Якщо відходи своєчасно відсортовано, то споживачеві не треба платити за вивіз та складування сміття.

5. Зменшення накопичених відходів, які псують наше здоров’я. Стан здоров’я населення залежить від багатьох факторів, найважливішими з яких є економічні та генетичні. Погіршення економічного стану в країні та зростаюче забруднення довкілля призводить до підвищення рівня захворювань населення, таких як алергія, захворювання верхніх дихальних шляхів, патології вагітності й пологів, зростає кількість дітей з уродженими хворобами, а також високою часткою загострення хронічних захворювань і виникнення злоякісних новоутворень, пов’язаних з впливом хімічних канцерогенів.

Правила сортування сміття.
Для спрощення процесу поділу сміття існує система колірного позначення баків з тим чи іншим вмістом:
Помаранчевий – пластик
Синій – папір
Зелений – скло
Червоний – електроніка
Жовтий – метал
Сірий (коричневий) – органічні відходи
Фото без опису

ЯК СОРТУВАТИ І ЩО КУДИ КЛАСТИ?

1. У контейнер для паперу і картону.
Можна класти:
- газети, каталоги, журнали, рекламні проспекти;
- зошити, чистий та використаний папір для нотаток та малювання;
- конверти, книжки без твердої обкладинки;
- картонні ящики та коробки, паперові пакети та паперову тару.

Не можна класти:
- вологий папір та картон;
- використаний паперовий посуд;
- картонну тару для напоїв, плівку;
- фольгу та копіювальний папір.

2. У контейнер для органічних відходів.

Можна класти:
- м’ясні та рибні відходи, овочі і фрукти, лушпиння, хліб, напівфабрикати, кондитерські вироби та інші харчові відходи;
- господарський папір, паперові серветки, залишки від чаю і кави;
- кімнатні рослини та квіти.

Не можна класти:
- олію, молоко, соуси та інші рідкі харчові продукти;
- будь-які рідини;
- великі кістки;
- плівку, метал, скло, попіл, недопалки, вкритий воском або плівкою папір, а також інші біологічні відходи, що не розкладаються.

3. У контейнер для тари.

Можна класти:
- пластикову тару: коробки з-під йогурту, пляшки з-під масла, кетчупу, майонезу, пляшки з-під кремів та шампунів, пластиковий посуд та коробки, поліетиленові кульки та плівку;
- скляну тару;
- металічну тару: консервні банки, металічні кришки, корки від їжі та напоїв.

Не можна класти:
- вимащену у їжі або не до кінця спустошену тару;
- пластикові іграшки;
- тару від небезпечних речовин (наприклад, від побутової хімії);
- тару від аерозолів;
- віконне та листове скло;
- лампочки.

4. У пункт збору особливо небезпечних відходів (найближчий до нашої громади в місті Івано-Франківськ) слід відвозити:
- залишки масел та масляні фільтри;
- рештки клею, фарби, лаку та розчинників;
- лампи денного світла;
- медичні відходи;
- хімікати та пестициди;
- ртутні термометри та інші відходи, що містять ртуть;
- батарейки та акумулятори.

Законодавство про сортування відходів
та контроль за його виконанням.

Закон України «Про відходи» було прийнято 05 березня1998 року. Відтоді до нього внесено численні зміни.

Закон визначає правові, організаційні та економічні засади діяльності, пов’язаної із запобіганням або зменшенням обсягів утворення відходів, їх збиранням, перевезенням, зберіганням, сортуванням, обробленням, утилізацією та видаленням, знешкодженням та захороненням, а також з відверненням негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людини на території України.

Статтею 32 вказаного закону заборонено з 1 січня 2018 року захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів.

Крім того, відповідно до статті 35-1 Закону України «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів (тобто об’єктів, на яких утворюються побутові відходи) укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечують роздільне збирання побутових відходів.

 Хто здійснює контроль у сфері поводження з відходами?

Відповідно до чинного законодавства України контроль у сфері поводження з відходами поряд з профільними міністерствами здійснюють місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, громадські інспектори з благоустрою населених пунктів, громадські інспектори з охорони довкілля відповідно до законодавства. Первинний виробничий контроль у цій сфері здійснюють у межах своєї компетенції виробники відходів.

Закон України «Про відходи» серед іншого визначає компетенцію органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами.

Так, статтею 20 вказаного Закону визначено, що до повноважень місцевих державних адміністрацій у цій сфері належить в тому числі і здійснення контролю за використанням відходів, за діяльністю об’єктів поводження з відходами (місцями чи об’єктами, що використовуються для збирання, зберігання, сортування, оброблення, перероблення, утилізації, видалення, знешкодження та захоронення відходів). Також місцеві державні адміністрації  організовують збирання і видалення побутових та інших відходів, у тому числі відходів дрібних виробників, створення полігонів для їх захоронення, а також здійснення роздільного збирання корисних компонентів цих відходів,  сприяють роз’ясненню законодавства про відходи серед населення, створюють необхідні умови для стимулювання залучення населення до збирання і заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини.

Також під час підготовки проектів місцевих бюджетів місцеві державні адміністрації вносять пропозиції щодо залучення коштів, необхідних для здійснення заходів у сфері поводження з відходами.

У свою чергу статтею 21 Закону України «Про відходи» визначено, що органи місцевого самоврядування  у сфері поводження з відходами у тому числі забезпечують організацію збирання і видалення побутових відходів, створюють полігони для їх захоронення, а також організовують роздільне збирання корисних компонентів цих відходів; затверджують місцеві і регіональні програми поводження з відходами та контроль за їх виконанням; сприяють роз’ясненню законодавства про відходи серед населення, створюють необхідні умов для стимулювання залучення населення до збирання і заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини; здійснюють контроль за додержанням юридичними та фізичними особами вимог у сфері поводження з виробничими та побутовими відходами відповідно до закону та розглядають справи про адміністративні правопорушення або передають їх матеріали на розгляд інших державних органів у разі порушення законодавства про відходи.

Особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність.

Стаття 43 Закону України «Про відходи» передбачає, що підприємства, установи, організації та громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи зобов’язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про відходи, в порядку і розмірах, встановлених законодавством України.

Як сортувати сміття – 6 простих кроків:

Крок 1. Придбайте окремі контейнери для кожного виду сировини (дивись правила сортування сміття вище).

Крок 2. Попередньо підготуйте сировину: промийте її від залишків їжі та висушість (знімайте кришки із фольги з йогуртів чи сметани, а також металеві кришки).

Крок 3. Зменшіть об’єм пакувального матеріалу (випустіть повітря з пляшок й скрутіть їх, розкладіть коробки та упаковки, спресуйте залізні бляшанки);

Крок 4. У контейнер «Папір» заборонено викидати: квитки на транспорт, чеки, паперові рушники, серветки, туалетний папір, стаканчики для кави, пергамент).

Крок 5. У контейнер «Пластик» не можна викидати: обгортки від цукерок, файли, вушні палички, зубні щітки).

Крок 6. Якщо у Вас є дача чи проживаєте в приватному будинку, то маєте чудову можливість компостувати органічні відходи й перетворити їх у добриво. Для аграрієв існують промислові компостні контейнери.

Фото без опису

Не знаєте з чого почати?

Тоді ознайомтесь з фаховими рекомендаціями:

В школі запропонуйте сортувати сміття учням. Усвідомити, швидко призвичаїтись та правильно організувати щоденне роздільне збирання відходів найлегше саме дітям, які згодом можуть вчити своїх батьків! Крім того, учнів надзвичайно приваблює те, що вони можуть таким чином самостійно заробляти гроші й витрачати їх на різноманітні потреби класу, до прикладу – розвиваючі ігри. Для цього необхідно придбати декілька контейнерів з різнокольоровими кришками.

Наприклад: зеленим кольором позначаються баки для збору банок, склянок, пляшок, і т.д.; контейнери жовтого забарвлення призначені для збору паперових виробів, періодики й інших друкованих видань; оранжевим кольором позначаються контейнери для упаковок та пластикових пляшок.

В офісі варто встановити окремі контейнери для збору сміття. Наприклад, два – для пластику й паперу, один – для сміття, яке неможливо розділити, а ще два – для бляшанок та скляних пляшок. Ми пропонуємо не зволікати та хутчіш придбати місткі контейнери, які мають невелику масу, зручну форму, легко очищуються при проведенні дезінфекції, а їх різноманітні забарвлення кришок дозволяють швидко зорієнтуватися в сортуванні навіть новачкам! Головне – ставити контейнери поруч із людьми, щоб вони вийшли, викинули та забули. Ще один зі способів ефективно мінімізувати кількість відходів для офісних працівників – відмовитись від так званих ланч-боксів, одноразового посуду та пластикових стаканчиків, а натомість використовувати термогорнятка й багаторазові коробки.

Вдома можна також використовувати контейнери, які, до прикладу, призначені для сортування макулатури та пластику (запам’ятайте, що до паперу не відносяться деякі серветки й «паперові стаканчики», вкриті шаром поліетилену).

А тепер розглянемо деякі категорії сміття, які найчастіше потрапляють в когорту риторичних питань типу «куди дівати?!»:
контейнери від туші, помади та схожих косметичних засобів відносяться до небезпечних відходів, які можливо лише утилізувати. До прикладу, здати в компанію «Екологічні інвестиції» чи поцікавитись існуванням аналогічних місцевих фірм;
пет-пляшки. Тут варто акцентувати увагу на маркуванні пластику. Пляшки з номером «1» в трикутнику – корисна вторсировина, що переробляється в Україні. Такі пляшки приймають дуже охоче, а кришки можна знімати та здавати окремо – це дуже дорогий вид сировини!
енергоощадні лампи й батарейки також відносяться до небезпечних відходів. У Вашому місті повинен бути пункт їх збору. Наприклад, в Києві діє так званий Центр управління відходами, що окрім вище перелічених категорій приймають також побутову техніку, яка вийшла з ладу.

Важливо знати, що небезпечні відходи у складі побутових відходів потребують окремого поводження.

!!!!! Небезпечні відходи збираються окремо від інших видів побутових відходів, а також мають відокремлюватися на етапі збирання чи сортування та передаватися спеціалізованим підприємствам, що одержали ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

Рекомендований перелік товарів (виробів, пристроїв, приладів), що вміщують небезпечні компоненти (складові): 

ртутні лампи, термометри, тонометри;

малі побутові хімічні джерела струму ємністю до 7 ампер-годин (побутові хімічні елементи живлення стандартних типорозмірів, що не перезаряджаються, у побуті – батарейки);

перезаряджувальні побутові хімічні елементи живлення стандартних типорозмірів (акумулятори);

акумулятори нестандартних типорозмірів, що використовуються в годинниках, у тому числі наручних, мобільних телефонах і смартфонах, кишенькових і портативних комп’ютерах, побутових радіостанціях, побутовій портативній фото- та відеоапаратурі, іграшках, інших побутових приладах;

товари, що вміщують або забруднені органічними розчинниками, фарбами, лаками (фарби та лаки на водній основі, фарби та лаки на розчинниках), клеями, мастиками, смолами тощо;

товари, що вміщують або забруднені органічними та неорганічними хімікатами (кислотами, лугами);

товари побутової хімії;

товари фармацевтичної промисловості та гігієнічні засоби тощо.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь