Коропецька громада

Тернопільська область, Чортківський район

Як приватизувати земельну ділянку власникам будинку?

Дата: 29.09.2021 11:56
Кількість переглядів: 670

Як приватизувати земельну ділянку власникам будинку?

 

Громадянину, який заінтересований у приватизації земельної ділянки у межах норм безоплатної приватизації, що перебуває у його користуванні, у тому числі земельної ділянки, на якій розташовані жилий будинок, господарські будівлі, споруди, що перебувають у його власності, необхідно подати клопотання до відповідного органу місцевого самоврядування (міської, селищної, сільської ради), що передає земельні ділянки комунальної власності у власність.

До клопотання необхідно додати розроблену відповідно до Закону України "Про землеустрій" технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), що замовляється громадянином без надання дозволу на її розроблення (ст.118 Земельного кодексу України) .

Для обслуговування жилого будинку безоплатно (один раз) можна приватизувати земельні ділянки у визначених нормах:

  • у селах - не більше 0,25 гектара;
  • у селищах - не більше 0,15 гектара;
  • у містах - не більше 0,10 гектара.

Отже, для того щоб оформити право власності на земельну ділянку на якій розміщений житловий будинок, який перебуває у власності  необхідно:

Звернутися до сертифікованого інженера-землевпорядника та замовити розроблення документації із землеустрою та долучити:

  • копію документа, що посвідчує особу власника будинку (наприклад, паспорта громадянина України);
  • копію документа, що підтверджує право власності на жилий будинок (наприклад копію Витягу з державного реєстру  речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень про реєстрацію права власності).

Порядок, вартість та строк виконання робіт щодо розроблення документації зазначається у договорі. Максимальний строк складання документації із землеустрою не повинен перевищувати шести місяців з моменту укладення договору (ст.28 ЗУ «Про землеустрій»).

Розробники документації після проведення робіт видають замовнику документацію із землеустрою щодо формування земельних ділянок та можуть від імені замовника подавати  документацію із землеустрою до територіального органу Держгеокадастру, для внесення відомостей до Державного земельного кадастру, якщо інше не встановлено договором (ст. 26 ЗУ «Про землеустрій»).

Внесення даних відомостей здійснюється безоплатно протягом 14 днів з дня отримання відповідних документів, в результаті чого видається Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, даний Витяг містить всі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки (ст.24 ЗУ «Про Державний земельний кадастр»).

Після отримання вищезазначеного Витягу, з метою отримання у власність земельної ділянки необхідно звернутися до органу місцевого самоврядування (міської, селищної, сільської ради) з клопотанням про передачу земельної ділянки у власність.

До клопотання додається:

  • технічна документація із землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
  • витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Міська, селищна, сільська рада у місячний строк з дня отримання технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) приймає рішення про її затвердження та передачу земельної ділянки у власність або вмотивоване рішення про відмову (ст.118 Земельного кодексу України).

У разі відмови органу місцевого самоврядування у передачі земельної ділянки у власність або залишення заяви без розгляду питання вирішується в судовому порядку.

Після отримання вищезазначеного рішення, слід звернутися до суб’єкта надання адміністративної послуги (центр надання адміністративних послуг, нотаріус) з метою отримання Витягу з державного реєстру  речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень про реєстрацію права власності. Вартість послуги – 230 грн (0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 2021 рік), якщо державна реєстрація проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів.

З моменту проведення Державної реєстрації речового права власності на земельну ділянку громадянин стає законним її володільцем.

У випадку необхідності роз’яснення чинного законодавства з метою захисту Ваших прав та інтересів Ви можете звернутися до відділу «Монастириське бюро правової допомоги» Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

  Адреса: вул. Шевченка,12 А м. Монастириська,   2-й поверх, 4- ий кабінет.

  Графік роботи:  з 9-ї до 18-ї год., крім суботи і неділі.

  Контактний телефон: +38 03555 2 12 72.

  Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

          

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь