Коропецька громада

Тернопільська область, Чортківський район

Адвокат допоміг жертві домашнього насильства захистити свої права

Дата: 17.06.2021 11:08
Кількість переглядів: 419

Домашнє насильство – злочин, а не «сімейні справи». Для  постраждалої особи  ідентифікувати домашнє насильство та наважитися  звернутися за допомогою – рішення не просте. Даний злочин має властивість повторюватися знову, що може привести до невтішних наслідків. Особи, які постраждали від домашнього насильства мають право звертатися за безоплатною вторинною правовою допомогою, і цим правом потрібно скористатися. Так, жителька Чортківського району, багатодітна матір звернулася до Чортківського місцевого центру з надання БВПД, оскільки стала жертвою домашнього насильства, а саме психологічного.

Кривдником у цій історії став колишній чоловік клієнтки, який неодноразово вчиняв психологічний тиск на неї та їхніх дітей, ображав словесно та погрожував фізичною розправою, внаслідок чого вони постійно перебували у страху за своє життя. Клієнтка центру неодноразово зверталась до органів поліції із заявами про вчинення домашнього насильства її колишнім чоловіком, проте він продовжував тримати сімю в страху. Дана ситуація позбавляла жінку та діток права на повноцінне життя, оскільки насильство вчинялось систематично і також серед ночі.

Захищати права клієнтки у суді Чортківський місцевий центр уповноважив адвоката системи Безоплатної правової допомоги Олега Рекуша.

«Ознайомившись із ситуацією, стало зрозуміло - існує високий ризик того, що домашнє насильство буде далі продовжуватися або вчинятися повторно. Це може призвести до тяжких або особливо тяжких наслідків для постраждалої особи та неповнолітніх дітей. Тому звернення до суду - є необхідним кроком для захисту прав клієнтки та її сім'ї» - зазначає адвокат.

Керуючись нормами Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», адвокат Олег Рекуш підготував заяву до суду про видачу обмежувального припису кривднику.

Враховуючи право постраждалої особи на ефективний та невідкладний захист у всіх випадках домашнього насильства, районний суд заяву задовольнив. Стосовно кривдника ухвалено видачу обмежувального припису, встановлено тимчасове обмеження прав та покладено обов’язки: заборонити вести листування, телефонні переговори з колишньою дружиною, контактувати з нею через інші засоби зв`язку особисто і через третіх осіб, строком на 3 (три) місяці.

Нагадуємо, що відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі мають право на безоплатне отримання всіх видів правових послуг.

У випадку необхідності роз’яснення чинного законодавства з метою захисту Ваших прав та інтересів Ви можете звернутися до відділу «Монастириське бюро правової допомоги» Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Адреса: вул. Шевченка,12 А м. Монастириська,   2-й поверх, 4- ий кабінет.

Графік роботи:  з 9-ї до 18-ї год., крім суботи і неділі.

Контактний телефон: +38 03555 2 12 72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь